Om gummiblad
Vad är det för skillnad mellan olika fönsterputsgummi?
Fönsterputsgummin finns i olika hårdheter. Hårdhetsgraden hos ett gummiblad mäts i enheten ”shore”. Man testar gummielasticiteten med en kula eller en kon som trycks in i gummit med en viss kraft. Fönsterputsgummin brukar ligga i intervallet 50 – 62 i fråga om Shore-hårdhet. Ju högre värde desto hårdare gummi.
Lättast att åskådliggöra skillnaden mellan t.ex. ett hårt och ett mjukt fönsterputsgummi är att hämta ett exempel från en annan del av allas våra liv, nämligen bilar och speciellt gummidäck. Gummidäck på en bil bör fungera optimalt både på vintern och på sommaren. Betänk att det kan vara en temperaturskillnad uppemot 50 grader mellan en varm sommardag och en kall vinterdag. Gummi är ju som bekant en naturprodukt och ju varmare yttertemperaturen blir, desto mjukare blir gummit i däcket. Omvänt gäller givetvis att ju kallare det är, desto hårdare blir gummidäcket. Detta medför att däcktillverkarna har en hårdare gummiblandning för däck avsedda för sommarkörning och en mjukare gummiblandning för däck på vintern. Om du fortsätter köra med dina sommardäck på vintern blir de redan hårda däcken ännu hårdare, med skumpig och försämrad väghållning som följd. Kör du med vinterdäck (odubbade) på sommaren blir det mjuka gummit i vinterdäcken för mjuka och du får inte bara en svampig väghållning utan däcken slits onormalt fort också.
- Detsamma gäller för fönsterputsgummi -
Det mjuka fönsterputsgummit fungerar bäst på vintern eftersom det inte blir stenhårt som ett redan hårt gummi blir. Nackdelen blir givetvis att det mjuka gummit slits lite fortare än ett hårt gummi. Speciellt ändorna/spetsen av gummibladet är utsatta för slitage. En annan nackdel med ett mjukt gummi på sommaren är att det blir extremt mjukt och följden blir ofta när du skvissar med S-metoden, att det mjuka gummit lättare vrider sig i skenan när du är mitt i svängarna, alltså att det tappar kontakten med glaset och du lämnar efter dig små trianglar med vatten lite här och var. En van fönsterputsare känner i handleden när gummit har vridit sig i svängarna, men desto mindre tar putsningen mer tid eftersom man antingen måste ta om där gummit vred sig eller eftertorka med handduk mitt på rutan (mindre lyckat L ).
När det gäller det hårda gummit så slits det inte lika fort som det mjuka och speciellt inte ute i ändorna just på grund av sin fastare konsistens. Din skviss blir även ett bättre precisionsverkyg med ett hårt gummi eftersom du effektivare kan ta med dig mer vatten ute vid sidorna av fönstret än med ett mjukt gummiblad. Detta innebär givetvis mindre torkning och färre blöta handdukar, eller med andra ord - snabbare putsning och mindre handdukstvätt. Nackdelen med ett hårt gummi är att det hårdnar på vintern och man kan lätt få problem med att gummibladet inte ligger tätt mot glaset längs hela sin längd, speciellt längderna över 35cm, och det kan vara svårt att avsluta med fönsterskrapan. Du måste också för det mesta tyvärr använda lite mer kraft vid avslutet med ett hårt gummi.
Nu är det så att många fönsterputsare putsar med samma typ av gummi året om – antingen det är frågan om ett hårt gummi eller ett mjukt gummi. Och det är ok.
Vi rekommenderar nybörjare att använda mjukt gummi i början. Ettores gummiblad finns i endast en sort och detta gummiblad klassas som ett mellanting mellan mjukt och hårt gummiblad och passar således även en nybörjare.
/MrSkvissen